Το νερό αποτελεί ένα αγαθό ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, καθώς και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρεί αυτονόητη την πρόσβασή του σε φθηνό και καθαρό νερό, για χρήση σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας του. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σήμερα, η πρόσβαση σε καθαρό νερό δεν είναι αυτονόητη για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ο.Η.Ε.:
- 2,100,000,000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαχείρισης πόσιμου νερού με ασφάλεια.
- Τέσσερις (4) στους δέκα (10) ανθρώπους επηρεάζονται από την έλλειψη νερού.
- Το 90% των φυσικών καταστροφών σχετίζονται με το νερό.
- Το 80% των λυμάτων επιστρέφει στο οικοσύστημα χωρίς να υποστεί επεξεργασία ή επαναχρησιμοποίηση.
- Ένα (1) στα τέσσερα (4) δημοτικά σχολεία δεν διαθέτει υπηρεσία πόσιμου νερού, με τους μαθητές να χρησιμοποιούν απροστάτευτες πηγές ή να διψούν.
- Πάνω από 700 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με μη ασφαλές πόσιμο νερό και κακή υγιεινή.
- Το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς και μη προστατευμένες πηγές νερού ζουν σε αγροτικές περιοχές.
- Περίπου 159,000,000 άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από επιφανειακά ύδατα όπως λίμνες και ρυάκια.
Η έλλειψη του νερού αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην υπερκατανάλωση, την έλλειψη σωστών πρακτικών διαχείρισης και τη ρύπανση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις ενός αυξανόμενου πληθυσμού και της ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επιδεινώσουν την έλλειψη πρόσβασης σε νερό και αποχέτευση.
Επομένως, το πρόβλημα της έλλειψης του νερού και το θέμα της σωστής διαχείρισής του ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο αναπτυξιακών επιλογών που θα καθορίζονται από τον συνδυασμό οικονομικών, περιφερειακών, χωροταξικών και κοινωνικών πολιτικών και όχι μεμονωμένα ως ένα τεχνικό ζήτημα.
* Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.