Η υψηλή επισκεψιμότητα και χρήση των δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες), ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αναπόφευκτα οδηγεί σε υψηλές συγκεντρώσεις οργανικών, αζωτούχων και φωσφορικών ουσιών στο νερό. Τα παραπάνω αποτελούν θρεπτικά συστατικά για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη την αποτελεσματική απολύμανση του νερού, προκειμένου να μην αποτελεί κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία.

Το πιο διαδεδομένο και αποτελεσματικό απολυμαντικό μέσο είναι το χλώριο. Διατίθεται στο εμπόριο κυρίως με την μορφή κόκκων ή ταμπλετών. Το χλώριο δρα αποτελεσματικά εναντίον των παθογόνων μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, κλπ) που μπορεί να βρίσκονται στο νερό μιας πισίνας, καταστρέφοντας τα κυτταρικά τοιχώματα και την πρωτεϊνική δομή τους με αποτέλεσμα την εξολόθρευση τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή απολύμανση του νερού και την ομαλή-ασφαλή λειτουργία μιας πισίνας αποτελεί η υπολειμματική παρουσία του χλωρίου στο νερό, ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής δράση του εναντίον των μικροοργανισμών. Τα ιδανικά επίπεδα υπολειμματικού χλωρίου στο νερό κολυμβητικών δεξαμενών, πρέπει να κυμαίνονται από τουλάχιστον 0.4 mg/L και να μην υπερβαίνουν τα 0.7 mg/L. Ωστόσο, για την εύρυθμη λειτουργία μιας πισίνας αποδεκτές είναι οι τιμές 0.3 mg/L έως και 2.0 mg/L.

Παρά τα πλεονεκτήματα της χρήση του χλωρίου θα πρέπει να ελέγχονται ιδιαίτερα και τα επίπεδα δεσμευμένου χλωρίου (χλωραμίνες), οι οποίες προκύπτουν από την αντίδραση του χλωρίου με την αμμωνία που μπορεί να προέρχεται από τον ιδρώτα, τα ούρα, το σάλιο κλπ. Οι χλωραμίνες εκτός του ότι δημιουργούν την έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά “χλωρίου” στο νερό, μειώνουν και την αποτελεσματικότητα της απολύμανσης.

Διαβάστε περισσότερα για τις κολυμβητικές δεξαμενές.

Σας ενδιαφέρει ο ποιοτικός έλεγχος του νερού της πισίνας σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *