Τι είναι το εξασθενές χρώμιο;
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το εξασθενές χρώμιο είναι αρκετά τοξικό και καρκινογόνος παράγοντας για το έμβιο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Θεωρείται αρκετά επικίνδυνο ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Λόγω της συσσωρευτικής ιδιότητας των μετάλλων, έτσι και το εξασθενές χρώμιο είναι δυνητικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία αν προσλαμβάνεται σε μικρές ποσότητες μέσω του πόσιμου νερού. Το εξασθενές χρώμιο δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση, αλλά η παρουσία του οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινες δραστηριότητες.
Από το σύνολο του ολικού χρωμίου που παράγεται από βιομηχανικές δραστηριότητες (όπως βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων κ.ά.), το 90-95% είναι εξασθενές χρώμιο.
Με ποιους τρόπους εισέρχεται το εξασθενές χρώμιο στον οργανισμό μας;
Η έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στο εξασθενές χρώμιο μπορεί να γίνει μέσω διάφορων οδών (μέσω διατροφής, επαφής με το δέρμα ή ακόμα και εισπνοής). Η συνηθέστερη οδός επιβάρυνσης του γενικού πληθυσμού στο εξασθενές χρώμιο είναι αυτή της διατροφής, μέσω της κατανάλωσης επιμολυσμένων τροφίμων ή νερού.
Πως επιδρά στην υγεία μας;
Οι επιπτώσεις έκθεσης σε εξασθενές χρώμιο, στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να είναι ανάλογες με τα επίπεδα επιβάρυνσης. Μπορεί να προκαλέσει από στομαχικές διαταραχές και έλκη, βλάβες στα νεφρά και στο συκώτι, ενώ λόγω της συσσωρευτικής του ιδιότητας έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος.
Σας ενδιαφέρει ο προσδιορισμός του εξασθενούς χρωμίου στο νερό; Επικοινωνήστε μαζί μας.