Εργαστηριακή διερεύνηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δυνατότητα εργαστηριακής διερεύνησης του ιού SARSCoV-2 σε αστικά λύματα στα δίκτυα αποχέτευσης

Με αφορμή την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην παγκόσμια κοινότητα και σε συνέχεια σχετικών οδηγιών και εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας (δείτε σχετικές αναφορές), ανταποκρινόμαστε με σοβαρότητα και επιστημονική ευθύνη στην διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Σε συνέχεια της εγκυκλίου με Αριθμ. Πρωτ. Δ1(δ)/Γ.Π. οικ. 30638 (ΑΔΑ: 6ΟΝΜ465ΦΥΟ-5ΜΛ) του Υπουργείου Υγείας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι:

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ της ΔΙΑΛΥΝΑΣ Α.Ε. παρέχει τη δυνατότητα δειγματοληψίας σε σημεία του αποχετευτικού δικτύου αρμοδιότητάς σας, καθώς και τη δυνατότητα εξέτασης/ ανάλυσης των δειγμάτων αυτών για την παρουσία του ιού SARS-CoV-2.

Η χρησιμοποιούμενη μέθοδος ανάλυσης είναι η RT-qPCR (επίσημη μέθοδος που καθορίζει το Υπουργείο Υγείας για την ανίχνευση του ιού. Οι δοκιμές παρέχονται σε συνεργασία με ιδιωτικό εργαστήριο μοριακών δοκιμών. Συνίσταται η δειγματοληψία εισροής και εκροής με συχνότητα ανά 15 ημέρες (ή ανά εβδομάδα). Η μέτρηση στην εκροή του αποχετευτικού δικτύου συνίσταται προκειμένου να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα λειτουργίας της εγκατάστασης, πριν τη διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων στο οικοσύστημα.

Με έντονο το αίσθημα της ευθύνης για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και απέναντι στην ανάγκη της έγκαιρης ανίχνευσης του ιού σε πληθυσμούς που εξυπηρετούνται από το αποχετευτικό δίκτυο αρμοδιότητάς σας, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς επιπλέον επιβάρυνση και έξοδα δειγματοληψίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Σχετικές Αναφορές

  • Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας με αριθμ. πρωτ. Δ1(δ)/ΓΠ30638/15.5.20 και θέμα: «Δυνατότητα εργαστηριακής διερεύνησης του ιού SARS-COV-2 σε ανεπεξέργαστα αστικά λύματα στα δίκτυα αποχέτευσης» (ΑΔΑ 6ΟΝΜ465ΦΥΟ-5ΜΛ).
  • Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας με αριθμ. πρωτ. Δ1(δ)/ΓΠ16481/14.3.20 και θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κορωνοϊό SARS-COV-2 στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης» (ΑΔΑ ΨΦΗ9465ΦΥΟ-ΗΘ8).
  • Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας με αριθμ. πρωτ. Δ1(δ)/ΓΠ21912/17.4.20 και θέμα: «Ασφαλής διάθεση αστικών λυμάτων και υγρών αποβλήτων –Προστασία από τον κορονωϊό SARS-CoV-2» (ΑΔΑ Ω3Χ5465ΦΥΟ-8ΦΣ).
  • Τεχνικόκείμενο «Water, sanitation, hygiene, and waste management for the COVID-19 virus / Interim guidance 23 April 2020» τουΠαγκόσμιουΟργανισμούΥγείας.
  • «Evaluation of lockdown impact on SARS-CoV-2 dynamics through viral genome quantification in Paris wastewaters» Preprint from medRxiv and bioRxiv, May 06, 2020, Sebastien Wurtzer et al.
  • «Environmental Surveillance for COVID-19». Willemijn Lodder & Ana Maria de Roda Husman. National Institute for Public Health and the Environment, Ministry of Health, Welfare and Sport, The Netherlands. 08-04-2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *