Νοροϊοί: σημαντική αιτία περιστατικών οξείας γαστρεντερίτιδας

Τι είναι οι νοροϊοί;

Οι Νοροϊοί είναι μια γενετικώς ετερογενής ομάδα ιών, που περιέχουν ως γενετικό υλικό μια απλή αλυσίδα RNA. Δεν περιβάλλονται από φάκελο και ανήκουν στην οικογένεια των ιών Caliciviridae. Για δεκαετίες αυτή η ομάδα των ιών χαρακτηριζόταν ως “SRSV, Small Round Structured Viruses“, (Μικροί Στρογγυλοί Ιοί) ή ιοί Norwalk μέχρι πολύ πρόσφατα, όπου η ταξινόμησή τους ερευνήθηκε με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων μοριακής βιολογίας. Ενώ αρχικά είχαν αναγνωρισθεί 4 διαφορετικοί αντιγονικοί τύποι των SRSV, τελικά κατέληξαν στην αναγνώριση 3 διαφορετικών τύπων εντός του γένους των Νοροϊών. Ο τύπος 1 (περιλαμβάνει και τον τύπο Norwalk) και ο τύπος 2 σχετίζονται με λοιμώξεις στον άνθρωπο ενώ ο τύπος 3 σχετίζεται με λοιμώξεις σε βοοειδή και χοίρους.

Οι Νοροϊοί αποτελούν μια σημαντική αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας με παγκόσμια κατανομή και πολύ συχνά προκαλούν επιδημίες. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και ο αριθμός των ιικών σωματιδίων που πρέπει να ενοφθαλμιστούν για να μπορέσουν να προκαλέσουν νόσο, είναι μόλις 10. Η μετάδοση του ιού γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού και με την επαφή από άτομο σε άτομο. Ο ιός μεταδίδεται τυπικά μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, αλλά μπορεί να γίνει και αερογενώς μέσω των σωματιδίων που δημιουργούνται από τον εμετό και τα οποία περιέχουν αρκετά σωματίδια του ιού.

Η νόσος είναι οξεία μετά από μια περίοδο επώασης 24-48 ωρών, ήπια συνήθως σε ένταση αν και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ηλικιωμένους και αυτό-περιοριζόμενη. Η ικανότητα των Νοροϊών να προκαλούν επιδημίες σε κλειστούς χώρους (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα κ.λπ.) μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία. Οι λοιμώξεις σε νεογνά, ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες μπορεί να μοιραίες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από Νοροϊό συνήθως περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο (κυρίως στα παιδιά), διάρροια και στομαχικές κράμπες. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει χαμηλός πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγίες και αίσθημα κόπωσης. Η νόσος συνήθως ξεκινάει ξαφνικά και ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πολύ άρρωστος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος είναι αυτό-περιοριζόμενη με τα συμπτώματα να διαρκούν 1 με 2 ημέρες.

Η νόσος μπορεί να επιβεβαιωθεί με έλεγχο για την παρουσία του ιού στα κόπρανα (γίνεται έλεγχος και για τους 2 τύπους ιού που προσβάλλουν τον άνθρωπο – Τύπος 1 & Τύπος 2).

Προστασία από την μετάδοση του νοροϊού:

  • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
  • Ξεπλένουμε καλά φρούτα και λαχανικά πριν την κατανάλωσή τους.
  • Μαγειρεύουμε καλά τα οστρακοειδή.
  • Αν νοσήσουμε παραμένουμε στο σπίτι μας για δύο ημέρες αφότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν.
  • Δεν παρασκευάζουμε φαγητό για άλλους αν νοσήσουμε μέχρι και δύο ημε΄ρες αφότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Με πληροφορίες από το CDC.

Εάν επιθυμείτε τον μικροβιολογικό έλεγχο τροφίμων ή νερού, προκειμένου να διασφαλίσετε την παροχή ασφαλών τροφίμων στους πελάτες σας ή εάν θέλετε να ελέγξετε την απόδοση της απολύμανσης μιας επιφάνειας εργασίας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Νοροϊοί: σημαντική αιτία περιστατικών οξείας γαστρεντερίτιδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση προς τα επάνω

Επικοινωνία: