Η ποιότητα του αρδευτικού νερού στην ελιά

Πότε κρίνεται απαραίτητη η άρδευση σε παραγωγικούς ελαιώνες;

Σε γενικές γραμμές, η άρδευση παραγωγικών ελαιώνων συνίσταται από γεωπόνους:

(α) όταν η ετήσια βροχόπτωση είναι μικρότερη από 400 mm,

(β) σε φτωχά εδάφη με μικρή υδατοϊκανότητα,

(γ) σε νέους ελαιώνες.

Η ποιότητα του αρδευτικού νερού για την ελιά

Το αρδευτικό νερό που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση ενός ελαιώνα θα πρέπει να ελέγχεται ως προς την καταλληλότητά του. Επί παραδείγματι, η χρήση νερού με ηλεκτρική αγωγιμότητα > 2500 μS/cm προκαλεί προβλήματα τοξικότητας σε μια καλλιέργεια και οδηγεί στην υποβάθμιση του εδάφους.

Η χρήση επεξεργασμένου νερού για άρδευση (ως αποτέλεσμα επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων), επιτρέπεται υπό συνθήκες και όρια που ορίζει η σχετική νομοθεσία (ΚΥΑ 1451116/2011 – ΦΕΚ354/Β/8-3-2011).

Η εφαρμογή προγράμματος άρδευσης και η ανάγκη για τον ποιοτικό έλεγχο του αρδευτικού νερού

Ένας γεωπόνος προκειμένου να προχωρήσει στην σύνταξη και εφαρμογή ενός προγράμματος άρδευσης για έναν ελαιώνα, πρέπει να συγκεντρώσει στοιχεία που αφορούν το κλίμα, τον τύπο και το βάθος του εδάφους, το ανάγλυφο του ελαιώνα, την καλλιέργεια, τους καλλιεργητικούς στόχους, τον τύπο του συστήματος άρδευσης και το σημαντικότερο από όλα την ποιότητα του νερού.

Στην ΥΠΑΑΤ (Φ.16/6631 – ΦΕΚ428/Β/2-6-1989) μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες και στοιχεία για την αρδευτική περίοδο και τις ανάγκες καλλιεργειών (και ελιάς) σε νερό στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, το γενικά αποδεκτό πρότυπο για την εκτίμηση αναγκών καλλιεργειών σε νερό είναι η αναφορά με αριθμό 56 του FAO (1998).

Εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, άρδευση στην ελιά εφαρμόζεται και τη άνοιξη ή/και το φθινόπωρο, αν δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις. Οι ευαίσθητες περίοδοι θεωρούνται αυτές λίγο πριν την άνθιση, της καρπόδεσης και των πρώτων σταδίων αύξησης του καρπού, η περίοδος σκλήρυνσης του πυρήνα και η περίοδος που αρχίζει να αυξάνει η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού.

Σας ενδιαφέρει ο ποιοτικός έλεγχος του αρδευτικού νερού για τον ελαιώνα σας ή την καλλιέργειά σας; Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *